JoomlaTemplates.me by Discount Bluehost

Geschiedenis

Oprichting

Harmonie concordia is opgericht op 6 december 1933 als een fanfare korps. Een fanfarekorps is een muziekkorps dat bestaat uit enkel koperen blaasinstrumenten. Het initiatief tot oprichting was de aanwezigheid van talrijke muziekkorpsen in de omgeving. Kapelaan W. Gerrit, moderator van gezellenvereniging "St. Joseph" nam met medewerking van Antoon van Erp de eerste hindernissen tot oprichting van een muziekkorps. Met ƒ 340,- in kas werden 15 koperen instrumenten gekocht. Op 8 november 1933 werd begonnen met het uitzoeken van geschikte kandidaten. Uit de 67(!) liefhebbers werden 14 mensen gekozen en om de fanfare mee te starten. Deze selectie werd uitgevoerd door Gerrit van Erp, die ook de fanfare dirigeerde. De naam Concordia was snel bedacht: deze is afgeleid van de godin van de eendracht. Het koste Gerrit van Erp echter bloed, zweet en tranen om van deze groep mensen een hecht samenwerkend orkest te maken. Op 1 juli 1934 ging de fanfare voor het eerst de straat op voor een muzikale wandeling door Berghem met serenades aan de pastoor, burgemeester en notaris.

Image

De beginjaren

Na deze eerste succesvolle wandeling werd een begin gemaakt met de opleiding van nieuwe leerlingen en verbetering van de kwaliteit. Op de eerste zondag in mei 1935 werd begonnen met dauwtrappen. Hiermee wordt de mariamaand ingeluid en wordt er al muzicerend door de velden naar de kerk gewandeld. Tijdens deze wandeling worden er Marialiedjes gespeeld om het land een goede oogst te bezorgen. Na deze wandeling volgt een heilige mis waarna de leden en het bestuur een gezamenlijk ontbijt nuttigen. Deze traditie wordt nu nog steeds voortgezet. In de jonge jaren van Concordia werden veel optredens gegeven in en rond de kerk. Dit is niet zo vreemd omdat de meeste feesten in die tijd een religieuze achtergrond hadden.

Fanfare en oorlog


In 1941 werd bij het afscheid van kapelaan Brands ook afscheid genomen van de fanfare. Dit omdat men bang was dat de Duitse bezetters de instrumenten in beslag zou nemen om aansluiting bij de "Cultuurkamer" af te dwingen. Tijdens de oorlogsperiode werden de instrumenten bij de leden verborgen tot 23 januari 1945. Op die datum pakt men de draad weer op en worden instrumenten en repertoire opgepoetst om op 13 mei 1945 deel te nemen aan de grote bevrijdingsoptocht.

Rond 1958 trok Fanfare Concordia veel bekijks omdat het als eerste in Nederland een vrouwelijke tamboer-maitre had in de persoon van Jeanny Nooyen. Jeanny zou deze taak in eerste instantie voor één jaar op zich nemen, zodat men een mannelijk lid hiertoe kon opleiden. Daar deze man na een korte tijd Berghem ging verlaten kreeg Jeanny deze taak al gauw weer terug.
In 1959 was de fanfare uitgenodigd om de processie van Kevelaar op te luisteren. Ook hier trok onze vrouwelijke tamboer-maitre veel bekijks. In 1962 verschijnt Concordia wederom in Kevelaar, echter zonder drumband. Dit is ook de laatste keer geweest dat Concordia daar verscheen. Of het kermisbezoek na afloop daar de oorzaak van is, is niemand bekend...

Image


Op 8 januari 1960 werd het eerste concert van Concordia gegeven onder leiding van Harrie van Orsouw nadat Gerrit van Erp het dirigeerstokje aan hem had over gedragen. Buiten deze functie was Harrie ook nog instructeur van de drumband.

Harmonie


In 1968 werd de fanfare uitgebreid met 'houten' blaasinstrumenten te weten klarinetten en dwarsfluiten. Dit hield ook in dat de fanfare werd omgezet in een harmonie. In de jaren na deze omzetting is de harmonie bij verschillende feesten van de partij, zoals de opening van de Berchplaets - het Berghemse gemeenschapshuis, de verbouwing van het huidige Zalencentrum, waar zowel harmonie als drumband wekelijks welkom zijn om te repeteren, de bouw van een nieuwe kiosk en de vaste optredens zoals carnaval, dodenherdenking, dauwtrappen etc.

Image

... tot heden

In 1983 neemt Leo Boeyen het dirigeerstokje ter hand. Leo weet regelmatig het vereiste niveau uit zijn muzikanten te halen bij optredens en concoursen. Na de 10 jaar succesvol dirigeren geeft hij op zijn beurt het stokje over aan Karin Brugel. Onder haar strenge toezicht weet harmonie Concordia zich als eerste te plaatsen op het concours in Beuningen. Na enkele jaren verlaat Karin ons om een nieuwe uitdaging aan te gaan met muziekvereniging Hartog uit Oss. 

[bron: 60 jaar Concordia]